Μεταβολικές Παθήσεις

Προκύπτουν όταν υπάρχουν αλλαγές της λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος του οργανισμού

Μεταβολικές Παθήσεις

Το ενδοκρινικό σύστημα λειτουργεί μέσω χημικών μηνυμάτων (ορμονών) που εκκρίνονται από τους αδένες κατευθείαν στο κυκλοφορικό σύστημα, για να ρυθμίζουν τη λειτουργία του μακρινού οργάνου - στόχου. Η συντονισμένη δράση του συστήματος βοηθάει την απελευθέρωση αυτών των ορμονών και επέρχεται η ομοιόσταση, δηλαδή η κατάσταση σταθερών συνθηκών ζωτικής σημασίας.

Οι μεταβολικές παθήσεις προκύπτουν όταν υπάρχουν αλλαγές της λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος του οργανισμού, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της οστεοπόρωσης ή του διαβήτη. Λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος αυτού, οι μεταβολικές διαταραχές έχουν τεράστιο εύρος και καλύπτονται από πολλές διαφορετικές ειδικότητες ιατρών και θεραπευτών.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταβολικών παθήσεων είναι η οστεοπόρωση κατά την οποία αλλάζει η πυκνότητα του ίδιου του οστικού ιστού και γίνεται πιο επιρρεπής σε κατάγματα. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο γυναικείο πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους σε μεγάλο βαθμό. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών με την ενδυνάμωση και την άσκηση βάρους σε αυτά, ενώ ασχολείται και με την εκπαίδευση ισορροπίας και στάσης.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό μεταβολικό νόσημα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, δηλαδή η ανικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ο οποίος σε βάθος μπορεί να οδηγήσει σε περιφερική πολυνευροπάθεια. Επίσης, ο υπερθυροειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται η μεταβολική διαδικασία του οργανισμού, επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εξάντληση και έλλειψη βάρους. Ο υπερθυροειδισμός έχει συνδεθεί και με μυοσκελετικά προβλήματα του ώμου όπως χρόνια περιαρθρίτιδα και ασβεστοποιό τενοντίτιδα.

Παρόλο που η διαχείριση των μεταβολικών νοσημάτων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαταραχή που διαγνώστηκε, ορισμένοι από τους στόχους είναι συγκεκριμένοι. Ο κύριος στόχος της φυσικοθεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διαχείριση του πόνου και η συμβουλευτική για τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τεχνικών χαλάρωσης και οργάνωσης προγραμμάτων άσκησης που ωφελούν τη μυϊκή δύναμη και την ελαστικότητα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται διαχείριση του σωματικού βάρους με τη βοήθεια διαφορετικών ιατρών και θεραπευτών.