Εξοπλισμός

Άριστος εξοπλισμός για τη θεραπεία αυχενικού συνδρόμου, οσφυαλγίας και ισχιαλγίας

Σύγχρονος εξοπλισμός μηχανημάτων

Το Supreme Physio Lab διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό μηχανημάτων όπως Human Tecar®, συσκευή ηλεκτροθεραπείας, υπερήχου και ηλεκτροβελονισμού, laser, κρυοθεραπείας ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται τεχνικές Kinesiotape® και Graston®.

Human Tecar®

Το Human Tecar HCR 1002 είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός διεγέρτης μικροκυκλοφορίας. Λειτουργεί μέσω ραδιοκυμάτων μέσης συχνότητας που, σε επαφή με βιολογικό ιστό μέσω δύο ειδικού τύπου ηλεκτροδίων - υψηλής και χαμηλής αντίστασης, ενεργοποιεί τη μεταβολική διαδικασία του ίδιου του ιστού. Έτσι διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος / λεμφική κυκλοφορία σε επικεντρωμένες ή εκτεταμένες περιοχές του σώματος, ανάλογα με το αν ο θεραπευτικός στόχος είναι απομονωμένος ή ευρύτερος.

Το HCR 1002 βασίζεται στην αρχή της χωρητικότητας, γνωστής στη φυσική και εφαρμόζεται για αυτόν τον τύπο ήλεκτρο-ιατρικής συσκευής για πρώτη φορά.

Το ηλεκτρομαγνητικό σήμα (δηλαδή ραδιοκύματα μεσαίας συχνότητας) δε μεταδίδεται μέσω του χώρου. Αντίθετα, μεταφέρεται στον ιστό με άμεση επαφή, ενεργώντας από το εσωτερικό, χωρίς απώλεια ενέργειας. Από βιολογικής απόψεως μπορούμε να μιλάμε για κινητοποίηση ηλεκτρικών φορτίων - που ονομάζονται ηλεκτρολύτες - που είναι φυσικά παρόντα στο σώμα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, προκαλώντας την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και ως εκ τούτου αύξηση της ροής αίματος σε μια δεδομένη περιοχή του σώματος.

Η ισχύς, η ακρίβεια και η ευαισθησία της συσκευής επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να προσαρμόζουν την ενεργειακή ένταση, ακόμη και σε ελάχιστους βαθμούς, προσαρμόζοντας ένα δεδομένο θεραπευτικό πρωτόκολλο στις ακριβείς απαιτήσεις του ατόμου που θεραπεύεται ανά πάσα στιγμή. Αυτό μεταφράζεται σε πιο εστιασμένη και αποτελεσματική θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων, τόσο οξείας όσο και χρόνιας, και ακόμη πιο γρήγορης και πιο επιτυχημένης θεραπείας του πόνου.

Human Tecar®

Ηλεκτροθεραπεία

Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως στη φυσικοθεραπεία για τη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών, την πρόληψη και την επιβράδυνση της ατροφίας, της αχρηστίας, την αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, βοηθάει στην αποκατάσταση και την αύξηση ηλεκτρικής διέγερσης των μυών, τη διατήρηση και την αύξηση του εύρους κίνησης, τη μείωση μετά-τραυματικών πόνων ή μετεγχειρητικών πόνων. Τέλος, χρησιμοποιείται για μετεγχειρητική διέγερση μυών, για την πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης, επούλωσης πληγών αλλά και χορήγησης φαρμάκων.

Η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να εμποδίσει απευθείας τη μετάδοση σημάτων πόνου κατά μήκος των νεύρων. Επιπλέον, η ηλεκτρική διέγερση έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών, τα φυσικά παυσίπονα που παράγονται από το σώμα.

Ηλεκτροθεραπεία

New Wireless Electrical Stimulation

Η χρήση των ηλεκτρικών ώσεων για την επιλεκτική ενδυνάμωση και την λειτουργική αποκατάσταση ενός ασθενούς είναι ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο για πληθώρα περιπτώσεων. Ειδικά στην επαναφορά μετά από τραυματισμούς ή σε νευρολογικά περιστατικά.

Μια κινητική αλυσίδα αποτελείται από πολλά κομμάτια και μυϊκές ομάδες, οι οποίες μπορούν να εμφανίσουν μειωμένη ενεργοποίηση σε διάφορα σημεία και για ξεχωριστούς λόγους. Συνήθως η εφαρμογή αυτή γίνεται σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενεργοποίησης, όπως άτομα που έχουν μείνει εκτός δραστηριότητας για μεγάλο διάστημα.

Ταυτόχρονα όμως, άτομα με φαινομενικά φυσιολογικό τρόπο κίνησης μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη ενεργοποίηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, συχνά φέρνοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, ή παρουσιάζοντας πόνο.

Στο SPL, με την προσθήκη ασύρματης ηλεκτροθεραπείας και νευρομυϊκής διέγερσης της AMISTIM, η εφαρμογή της επιλεκτικής ενεργοποίησης με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος (EMS), περνάει σε άλλο επίπεδο και γίνεται πιο εύκολη και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική. Η ελευθερία κινήσεων που επιτρέπει η ασύρματη μορφή αυτού του μηχανήματος, δίνει στον ασθενή καλύτερη αίσθηση λειτουργικότητας, ενώ επιτρέπει στον θεραπευτή να εφαρμόσει πολύπλοκα προγράμματα αποκατάστασης, καθώς και να επιλέγει αξιόπιστα την μυϊκή ομάδα που προτιμά να ενδυναμώσει.

Wireless Electrical Stimulation

Ηλεκτροβελονισμός

Τα σημεία πυροδότησης πόνου, γνωστά και ως trigger points, είναι υπεύθυνα για διάφορους μυοσκελετικούς πόνους σε κάθε άνθρωπο. Η θεραπεία τους είναι κλινικά αποδεκτή και αποδεδειγμένη τόσο στην κλασική όσο και στην εναλλακτική ιατρική. Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική προσέγγιση σε αυτά τα σημεία πυροδότησης, και παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ δυτικής και ανατολικής ιατρικής για το πως ακριβώς λειτουργεί, έχει φανεί αποτελεσματικός τόσο σε χρόνιες, όσο και σε οξείες καταστάσεις πόνου.

Ο ηλεκτροβελονισμός με την σειρά του, προσθέτει ένα ακόμα θεραπευτικό όφελος στην προσέγγιση αυτή, τον ηλεκτρισμό. Ο ηλεκτροβελονισμός είναι ο συνδυασμός του κλασικού βελονισμού και της ηλεκτροθεραπείας (συνήθως TENS) και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Τα βασικότερα είναι ότι αφενός η αντίσταση του δέρματος εξαφανίζεται πλήρως και αφετέρου η εφαρμογή του φυσικού μέσου γίνεται άμεσα στους ιστούς που εφαρμόζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της αναλγησίας και την αύξηση της λειτουργικότητας τοπικά. Από πανεπιστημιακές έρευνες φαίνεται ότι βοηθά ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χρόνιου πόνου, καθώς επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντάς το λιγότερο ευαίσθητο στα σήματα πόνου που έχουν εδραιωθεί.

Στον ηλεκτροβελονισμό χρησιμοποιούνται ειδικά προσαρμοσμένοι παλμοδότες, που προσδίδουν επιπλέον ενέργεια στον οργανισμό και μέσω χημικού μετασχηματισμού, διεγείρετε η πάσχουσα περιοχή σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο ηλεκτροβελονισμός εφαρμόζεται σε παθήσεις που αφορούν κυρίως στο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε αθλητές, μαθητές και άτομα με σωματική και ψυχική εξάντληση και χρόνια κόπωση.

Ηλεκτροβελονισμός

Υπέρηχος

Ο υπέρηχος είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από θεραπευτές από την δεκαετία του 1940. Εφαρμόζεται από μια κεφαλή εκπομπής υπέρηχων κυμάτων, η οποία έρχεται σε επαφή με το δέρμα, καθώς χρησιμοποιεί gel για την μετάδοση τους.

Ο υπέρηχος είναι μια μορφή μηχανικής ενέργειας, δηλαδή ηχητικά κύματα. Αυτά τα κύματα μηχανικής ενέργειας σε υψηλές συχνότητες αποκαλούνται ηχητική ενέργεια. Ο θεραπευτικός υπέρηχος εκπέμπει κύματα 1 Mhz (1 εκατομμύριο hertz), πολύ πάνω από το όριο της ανθρώπινης ακοής το οποίο είναι 20 000 hertz, εξ ου και το όνομα που χρησιμοποιούμε.

Τα σωματίδια ενός υλικού, όταν εκτεθούν σε τέτοια κύματα, ταλαντεύονται γύρω από την θέση τους, προσομοιάζοντας δόνηση. Αυτό το αποτέλεσμα έχει συνδεθεί με την αυξημένη ταχύτητα επούλωσης μιας κάκωσης, καθώς και την καλύτερη ποιότητα του ιστού μετά την επούλωση του τραύματος.

Η επίδραση του υπερήχου επίσης περιλαμβάνει αυξημένη αιμάτωση στην περιοχή, μείωση του οιδήματος και της χρόνιας φλεγμονής, ενώ σύμφωνα με μελέτες, βοηθά και στην επούλωση καταγμάτων των οστών. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πόνου και την μειωμένη αγωγή της μετάδοσης του πόνου.

Τα κύματα του υπερήχου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μια διαδικασία που λέγεται φωνοφόρεση. Αυτή είναι η διαδικασία μετάδοσης ενός φαρμάκου στους ιστούς κάτω από το δέρμα, χωρίς την χρήση βελόνας η κάποιου παρεμβατικού μέσου.

Οι πιο χαρακτηριστικές εφαρμογές του θεραπευτικού υπερήχου είναι η θυλακίτιδα του ώμου, η επικονδυλίτιδα (tennis elbow), οι διάφορες τενοντίτιδες και τα κατάγματα στην φάση αποκατάστασης.

Ultrasound

Laser

To laser είναι η ενίσχυση του φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας. Τα laser εκπέμπουν φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος, που διαδίδεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όταν η φωτεινή πηγή τοποθετείται πάνω στο δέρμα, τα φωτόνια διεισδύουν αρκετά εκατοστά και απορροφούνται από τα μιτοχόνδρια. Η ενέργεια τροφοδοτεί πολλές θετικές φυσιολογικές αποκρίσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κανονικής κυτταρικής μορφολογίας και λειτουργίας και επούλωσης, αλλά με αυξημένο ρυθμό.

Η λειτουργία τους βασίζεται στη θεωρία της θερμοδυναμικής. Στην φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται θεραπευτικά ή βιο-διεγερτικά laser. Αυτοί οι τύποι laser είναι απόλυτα ασφαλείς, καθώς δεν έχουν θερμικό αποτέλεσμα.

Το θεραπευτικό laser διαθέτει αποιδηματική και αντιφλεγμονώδη δράση, και χρησιμοποιείται για την επούλωση τραυμάτων, για την αντιμετώπιση φλεγμονών, μυϊκών θλάσεων, συνδρόμων υπέρχρησης, αρθρίτιδες, οσφυαλγίες κλπ.

Μερικά παραδείγματα της εφαρμογής του LASER είναι η εφαρμογή τους μέσα σε πρωτόκολλα οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σύνδρομα πρόσκρουσης του ώμου και σε θυλακίτιδες. Επιπροσθέτως το LASER είναι πολύ αποτελεσματικό σε δισκοπάθειες, μυϊκούς τραυματισμούς και σύνδρομα υπέρχρησης, όπως επικονδυλίτιδες (tennis elbow), πελματιαίες απονευρωσίτιδες και άλλες περιπτώσεις τενοντίτιδας.

Laser

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία είναι ο πιο απλός και παλαιότερος τρόπος θεραπείας των τραυματισμών. Με τον όρο κρυοθεραπεία αναφερόμαστε στην εφαρμογή ψύχους με σκοπό την αλλαγή τόσο της δερματικής όσο και της ενδοαρθρικής και μυϊκής θερμοκρασίας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας κάκωσης.

Η καθολική του χρήση έχει καθιερωθεί λόγω της αποτελεσματικότητας και της ευκολίας που προσφέρει. Αυτό είναι προφανές και από την λεγόμενη εφαρμογή Κ.Α.Π.Α. (Κρυοθεραπεία, Ανάρροπη θεση, Περίδεση, Ανάπαυση), η οποία αποτελεί την πιο άμεση και απλή θεραπευτική εφαρμογή της αντιμετώπισης τραυματισμών.

Η κρυοθεραπεία ελέγχει τον πόνο προκαλώντας τοπική αναισθησία. Επίσης, μειώνει το οίδημα και την ταχύτητα αγωγής των νεύρων. Το κρύο μειώνει την τοπική νευρική δραστηριότητα, αυξάνει το κατώφλι ερεθισμού των μυών και μειώνει την διέγερση των ελεύθερων νευρικών απολήξεων. Έτσι οδηγεί σε μειωμένο μυϊκό σπασμό και μειώνει το επίπεδο του πόνου. Η αποτελεσματικότητα της κρυοθεραπείας εξαρτάται από μέθοδο, την διάρκεια, την θερμοκρασία που χρησιμοποιείται, το βάθος του ιστού που στοχεύει αλλά και την ύπαρξη υποδόριου λιπώδους ιστού. Επομένως, ένδειξη για τη χρήση της κρυοθεραπείας αποτελούν παθήσεις όπως διαστρέμματα, θλάσεις, οιδήματα και άλλες μυοσκελετικές φλεγμονές.

Κρυοθεραπεία

Μπότες Νορματεκ (Normatec Boots – Legs and Hips)

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά συχνά υποτιμημένο κομμάτι του κυκλοφορικού, ανοσοποιητικού και μεταβολικού συστήματος. Οι λειτουργίες του λεμφικού συστήματος συμπληρώνουν τις λειτουργίες της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς ρυθμίζει την ισορροπία υγρών στο σώμα και φιλτράρει τα παθογόνα συστατικά από το αίμα.

Το λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελείται τόσο από επιφανειακά όσο και εν τω βάθει αγγεία, καθώς και από λεμφαδένες, είναι υπεύθυνο για την πρόληψη της συσσώρευσης του διάμεσου υγρού. Αυτό το σύστημα είναι ξεχωριστό από το γενικό κυκλοφορικό σύστημα και είναι ο αγωγός για την επιστροφή υγρών από τους ιστούς.

Η σημαντική αυτή λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί με διάφορους τρόπους. Η ποσότητα των υγρών μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη για τις δυνατότητες ενός φυσιολογικού λεμφικού συστήματος, ενώ και το ίδιο το λεμφικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα παροχέτευσης. Ενίοτε αυτές οι δυο περιπτώσεις προκύπτουν ταυτόχρονα, σε περιπτώσεις όπως τραυματισμούς, μετεγχειρητική αποκατάσταση και αυξημένη αθλητική δραστηριότητα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παρατηρείται αυξημένη κατακράτηση υγρών στα άκρα και ο οργανισμός οδηγείται σε λεμφοίδημα.

Οι μπότες συμπίεσης της Normatec αποτελούν μια από τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Έχουν ευρεία χρήση και μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες περιπτώσεις, τόσο καθημερινών ανθρώπων, όσο και ανθρώπων με λεμφικά προβλήματα.

Η μηχανική διαβαθμισμένη συμπίεση που προκαλεί ζύμωση από κάτω προς τα πάνω αγκαλιάζοντας τα πόδια σαν γάντι, λειτουργεί ενισχύοντας την κίνηση της λέμφου και βοηθώντας το λεμφικό σύστημα με μειωμένη απόδοση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Μπότες Νορματεκ

Kinesiotape®

To Kinesiotape®, δηλαδή η ελαστική ταινία κινησιοεπίδεσης, σχεδιάστηκε 35 χρόνια πριν από τον Dr Kenza Kane. Πρόκειται για μια βαμβακερή ταινία, η οποία μπορεί να επιμηκυνθεί ακόμα και στο 130% του αρχικού μήκους της.

Η θεωρία του Kinesiotape®, υποστηρίζει πως μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα, να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει το εύρος κίνησης, να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα αλλά και να ενισχύσει τη λεμφική κυκλοφορία. Όλα αυτά με τη δημιουργία τάσης κι ανύψωσης του δέρματος.

Ο τρόπος τοποθέτησης του Kinesiotape® είναι πολύ σημαντικός καθώς γίνεται αναστολή της ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων, οπότε και μειώνεται η αίσθηση του πόνου. To Kinesiotape® μπορεί, ωστόσο, να διορθώσει την ασυμμετρία και να ευθυγραμμίσει μια άρθρωση, όπως επίσης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οιδήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τις πτυχές που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή του και την ελαφρά ανασήκωση του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται χώρος στα λεμφαγγεία, ώστε να απομακρύνουν τη φλεγμονή και να βοηθήθει η γενικότερη κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, προκύπτει πως η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή και με συγκεκριμένο τρόπο.

Kinesiotape®

Τεχνική Graston®

Η τεχνική Graston® είναι μια μορφή manual therapy με τη χρήση εργαλείων για την κινητοποίηση των μαλακών μορίων. Υπάρχει ένας αριθμός από τέτοιες προσεγγίσεις με εξειδικευμένη μάλαξη στην επιφάνεια του δέρματος. Η τεχνική Graston® έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει το θεραπευτή να διακρίνει περιοχές που έχουν δημιουργήσει συμφύσεις και ουλώδη ιστό και να “δουλέψει” πάνω σε αυτές. Θεραπευτές που μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνικής αυτής είναι οι χειροπράκτες, οι οστεοπαθητικοί, οι φυσικοθεραπευτές, αλλά και θεραπευτές που ασχολούνται με αθλητές.

Στόχος της τεχνικής Graston® είναι να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Αυτό επιτυγχάνεται λύνοντας τον ουλώδη ιστό που συνήθως σχετίζεται με κάποιο τραυματισμό στα μαλακά μόρια (μυς, σύνδεσμος, τένοντας, περιτονία) αλλά και με τη διάταση που προκαλείται στους συνδετικούς ιστούς της περιοχής. Ακόμα, φαίνεται να υπάρχει και νευρολογικό πλεονέκτημα από τη θεραπεία Graston®. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως όταν ο ασθενής δέχεται θεραπεία με εργαλεία και τεχνικές Graston®, αντιδρούν συγκεκριμένες νευρικές ίνες. Παρομοίως, οι μηχανοϋποδοχείς αλλά και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την ιδιοδεκτικότητα φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτού του είδους τις θεραπείες.

Μέσα απ' όλα αυτά προκύπτει πως η τεχνική Graston® μπορεί να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης, ενισχύοντας την επούλωση, ελαττώνοντας την ανάγκη για αντιφλεγμονώδη αγωγή, αλλά και να λύσει χρόνια προβλήματα που θεωρούνταν μόνιμα.

Τεχνική Graston®

Φωτογραφίες του εξοπλισμού