Σπονδυλική Στήλη

Ο κεντρικός πυλώνας στήριξης και σύνδεσης όλου του σώματος

Παθήσεις Αυχενικής - Θωρακικής - Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Παθήσεις Αυχενικής - Θωρακικής - Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλική στήλη είναι ο κεντρικός πυλώνας στήριξης και σύνδεσης όλου του σώματος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική υγεία και την αίσθηση ευεξίας. Τα βασικά της στοιχεία είναι οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, ενώ υπάρχει πληθώρα μυϊκών ομάδων και συνδεσμικών δομών, τα οποία παρέχουν στήριξη και προστασία στον κεντρικό αυτό πυλώνα.

Παθήσεις Αυχενικής - Θωρακικής - Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλική στήλη χωρίζεται σε αυχενική μοίρα, θωρακική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα και η κάθε μια από αυτές έχει το αντίστοιχο κύρτωμα. Μια διαταραχή σε οποιοδήποτε από αυτά τα κυρτώματα μπορεί να είναι ενοχλητική, επώδυνη, ακόμα και αφόρητη. Τέτοιες ανωμαλίες προκαλούν διαταραχές στη σχέση σταθερότητας – κινητικότητας των ελαστικών δομών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη (μυϊκός τραυματισμός), έως και εκφυλιστικές διαδικασίες του ίδιου του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή και προβολή αυτού (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου).

Παθήσεις Αυχενικής - Θωρακικής - Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης Παθήσεις Αυχενικής - Θωρακικής - Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά και επίμονα προβλήματα, καθώς τις περισσότερες φορές είναι χρόνια και πολυπαραγοντικά. Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι το αυχενικό σύνδρομο, η ριζίτιδα, τα trigger points (σημεία πυροδότησης μυικού πόνου), η κύφωση, η σκολίωση, η οσφυαλγία (με ή χωρίς κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), η ισχιαλγία, η στένωση μεσοσπονδύλιου διαστήματος και η σπονδυλολίσθηση.